Wat is een Unique Selling Point (USP)
Binnenkort geef ik een gratis online masterclass '10 do's en don'ts voor een succesvol online bedrijf'
Die is specifiek voor startende online ondernemers. Inschrijven kan via deze link.
Voorafgaand aan de masterclass leek het mij leuk om alvast een paar tips te delen, en wel 12.
Waarom 12? Omdat de leeromgeving van mijn coaching traject 'Kickstart je Business' ook 12 modules bevat.
12 modules, rond 12 thema's die volgens mij essentieel zijn om aan te pakken, als je de fundamenten van je online bedrijf helemaal stevig wil zetten.
Gisteren behandelde ik het eerste thema: jouw ‘why’; Vandaag gaan we verder met je Unique Selling Point, of USP.
Thema 2: Jouw USP
Als ondernemer doe je er goed aan om je te onderscheiden van de concurrentie. Er zijn waarschijnlijk immers talloze andere bedrijven actief in dezelfde branche als jij.
Zeker als online ondernemer kan de concurrentie letterlijk overal gevestigd zijn.
Bovendien heb je niet alleen maar directe concurrentie, van anderen die net hetzelfde doen als jij, maar ook indirecte concurrentie. Zo heeft bijvoorbeeld een business coach niet alleen andere business coaches als concurrenten, maar ook bijvoorbeeld social media experten, of branding specialisten, die klanten min of meer hetzelfde kunnen bieden (bijvoorbeeld een oplossing voor het probleem: hoe krijg je meer klanten?)
Hoe zorg je er dan voor dat jouw bedrijf opvalt in de massa, en je de klanten aantrekt die juist zijn voor jou?
Dat kan door ervoor te zorgen dat je een unique selling point (USP) hebt, en dat je dat ook weet uit te spelen in je marketing.
Wat is nu eigenlijk een unique selling point?
Een unique selling point is de factor die jouw product, dienst of bedrijf onderscheidt van de concurrentie. Het is hetgene wat jouw bedrijf uniek maakt.
Het kan bijvoorbeeld gaan om een lagere prijs, een betere kwaliteit, betere customer service, of een unieke eigenschap van jou die maakt dat klanten eerder door jou aangetrokken worden dan door je concurrenten.
Een USP is niet zomaar een kenmerk of een voordeel van jouw product of dienst, maar iets wat echt uniek is en niet gemakkelijk door concurrenten kan worden gekopieerd.
Waarom is een USP belangrijk?
Ik zie regelmatig verontruste berichten van ondernemers, die klagen dat ze gekopieerd worden door concurrenten. Ze geven workshops met een bepaald thema, en stellen vast dat een concurrent een gelijkaardige workshop doet, voor een zelfde doelgroep, en op hetzelfde moment. Of ze hebben een idee voor een online cursus, maar twijfelen om die uit te brengen, omdat een concurrente van hen een cursus met eenzelfde onderwerp heeft uitgebracht.
Ook hoor ik vaak van klanten dat ze niet meer reageren op oproepjes van mensen die ergens hulp voor vragen, omdat ‘er al zoveel mensen reageren’; Ze denken dat het dus de moeite niet meer is om ook te reageren, omdat er al veel te veel aanbod is.
Of dat ze twijfelen om een bepaalde activiteit als zelfstandige te gaan uitoefenen, omdat er al zoveel concurrentie in hun branche is.
In zo’n situaties kan een USP je redding zijn. Waarom? Omdat het zorgt voor het volgende:
1) Onderscheidend vermogen in de markt
Jouw USP zorgt ervoor dat jij je onderscheidt van de concurrentie. Het zorgt ervoor dat jij opvalt in een overvolle markt, en geeft klanten een reden om voor jou te kiezen in plaats van voor de concurrentie.
Een voorbeeld hiervan kan zijn, dat jij hoogstpersoonlijke nazorg biedt na een aankoop, terwijl dat bij je concurrenten niet het geval is. Of dat jij een bepaalde visie hebt op je vakgebied, die tegen de mainstream in gaat, en dat je die ook duidelijk verkondigt.
2) Een duidelijke positionering trekt de juiste klanten aan
Een USP helpt bij het bepalen van je positionering. Het maakt het duidelijk voor potentiële klanten wie jouw doelgroep is, en wat die kan verwachten van jou als dienstverlener. Je USP helpt je dus ook om de juiste klanten aan te trekken.
Je USP kan bijvoorbeeld tot uiting komen in je taalgebruik. Spreek je met Jip en Janneke taal klanten aan die nog een leek zijn en graag alles van naadje tot draadje uitgelegd krijgen, of gebruik je meer vakjargon, om professionals of meer gevorderden in je branche aan te trekken als klant.
Gebruik je selfies op je sociale media, of enkel maar chique foto’s, genomen door een professionele fotograaf, met artistieke belichting en styling? Sowieso ga je een ander publiek aantrekken met het ene of het andere.
3) Hogere omzet en winstmarges
Een USP kan je winstmarges verhogen, omdat het klanten aantrekt die bereid zijn meer te betalen voor jouw product of dienst, omdat het een unieke waarde vertegenwoordigt. Klanten zullen bereid zijn verder te reizen en meer te betalen, als jij een onderscheidende factor kunt bieden.
Denk bijvoorbeeld aan een kapper die zich specifiek richt op klanten met krullend haar. Iemand met krulhaar zal bereid zijn verder te rijden en meer te betalen voor een kapper die aangeeft specialist te zijn hierin, dan voor een kapper die elk haartype behandelt, want die kappers zijn er genoeg te vinden.
Hoe bepaal je wat jouw USP is?
Het bepalen van je USP kan een uitdaging zijn. We zien onszelf immers niet altijd zoals anderen ons zien, en hebben vaak de neiging om alles wat we doen maar heel gewoon te vinden, terwijl dit voor anderen helemaal niet het geval is.
Hier zijn een aantal tips om jouw USP te bepalen:
Wat wil jouw doelgroep? Het kennen van je ideale klant is een essentieel puzzelstukje voor je bedrijf. Weten wat de behoeften, de problemen en de verlangens van jouw ideale klant zijn, gaat je ook helpen om jouw USP te bepalen. Wat zoekt jouw ideale klant in een product of dienst? Waar worden zij ècht enthousiast van? Wat is voor hen een afknapper? Als je weet wat jouw ideale klanten nodig hebben, kun je bekijken wat jij kunt bieden dat daarop aansluit.
Wat bieden jouw concurrenten? Je hebt nu bepaald wat jouw ideale klant graag wilt. Kijk dan eens rond je. Analyseer je concurrenten en hun dienstverlening. Wat bieden zij aan? Wat zijn hun sterke en zwakke punten? Wat bieden zij klanten niet, dat jij wel zou kunnen bieden? Op welke manier kun jij de behoeften van jouw ideale klant vervullen, die zich onderscheidt van de manier waarop je concurrenten dit doen? Dit kan een betere service zijn, een snellere levering, een betere voorwaarden,...
Identificeer je eigen sterke punten. Dit kunnen bepaalde vaardigheden of bepaalde kennis zijn, jouw eigen ervaringen, je opleiding, je werkervaring, of een bepaalde interesse. Het kunnen ook karaktereigenschappen zijn. Ben je vlot in de omgang, kun je goed luisteren, werk je bijzonder accuraat,... ?
Wees authentiek
Als dienstverlener met een éénmansbedrijf ben je zelf de spil van je bedrijf. Jouw klanten kopen bij jou, om jou en wat je te bieden hebt. Bewaar dus ook je authenticiteit. Je concurrenten kunnen misschien wel hetzelfde aanbieden als jij, maar ze kunnen dit niet op dezelfde manier doen.
Probeer je dus zeker niet anders voor te doen dan je bent. Je hoeft niet professioneel over te komen, of zakelijk, of net heel enthousiast. You do you. Alleen zo komen de klanten die juist zijn voor jou, op jouw pad.
Meer weten?
In mijn Kickstart je Business traject help ik je bij het bepalen, en het in de verf zetten, van jouw USP.
Alle informatie over Kickstart je Business kun je vinden op deze pagina.
Wil je graag een voorsmaakje, dan verwijs ik je graag naar mijn gratis online masterclass 'In 5 praktische stappen naar een succesvol online bedrijf'. Daarin neem ik je in anderhalf uur mee in het opstarten en winstgevend maken van een online bedrijf. Inschrijven kan via deze link.